Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil

Imbas QR Kod di atas untuk
capaian melalui mobil

Hubungi Kami

Setiausaha Kerajaan Negeri
Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri
Tingkat 20 , Wisma Bapa Malaysia
Petra Jaya, 93502 Kuching
Sarawak

Tel  :+6082-441957
Fax :+6082-441677


© Hak Milik Jabatan Ketua Menteri Sarawak 2016

Pautan Luar

Kemaskini Pada: 11 02 2019
Versi 8.2.0
Selamat Datang Ke Laman Web Jabatan Ketua Menteri Sarawak
Jenis Auditan

Pengurusan Kewangan

Menekankan pematuhan terhadap peraturan-peraturan yang berkaitan dengan perakaunan dan kawalan dalaman.  Ini adalah bertujuan untuk menentukan bahawa perbelanjaan diurus dengan betul, pembayaran yang dibuat adalah dibenarkan dan teratur, hasil dipungut dengan cekap, dan rekod perakaunan dikemaskini pada setiap masa supaya pihak pengurusan dapat memperolehi maklumat yang tepat dan cepat.

 

Prestasi

Merupakan aktiviti pengauditan yang dijalankan bagi meningkatkan akauntabiliti, perolehan sumber yang lebih ekonomi dan cekap, meningkatkan tahap keberkesanan bagi mencapai objektif sesuatu program dan kualiti perkhidmatan; dan memperbaiki perancangan serta kawalan pengurusan.

 

ICT

Merupakan penilaian terhadap kawalan dalaman sesuatu sistem berkomputer agar datanya dilindungi, dan kesahihan dan kebolehpercayaannya adalah terjamin; dan keefisienan serta keberkesanan sistem berkomputer.

 

Auditan Khas

Auditan Khas merupakan auditan yang dijalankan dari semasa ke semasa mengikut arahan/permintaan bagi penyiasatan terhadap aduan tentang amalan penyelewengan/penipuan yang disyaki atau terhadap perkara tertentu yang berkaitan dengan keefisienan sistem/kelemahan kawalan yang ketara.