Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil

Imbas QR Kod di atas untuk
capaian melalui mobil

Hubungi Kami

Setiausaha Kerajaan Negeri
Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri
Tingkat 20 , Wisma Bapa Malaysia
Petra Jaya, 93502 Kuching
Sarawak

Tel  :+6082-441957
Fax :+6082-441677


© Hak Milik Jabatan Ketua Menteri Sarawak 2016

Pautan Luar

Kemaskini Pada: 9 11 2020
Versi 8.3.0
Selamat Datang Ke Laman Web Jabatan Ketua Menteri Sarawak
  1. Mengkaji isu-isu keselamatan bagi tujuan penguatkuasaan serta pembentukan dasar kerajaan negeri.
  2. Mengkoordinasikan operasi bersepadu dan penguatkuasaan undang-undang Negeri bagi isu-isu yang melibatkan multi-agensi yang berimpak ke atas keselamatan negeri.
  3. Menjaga hal-hal keselamatan aset dan dokumen bagi premis-premis kerajaan Negeri iaitu Wisma Bapa Malaysia, Bangunan DUN Lama dan Bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak.
  4. Memberi khidmat nasihat keselamatan perlindungan dan penjagaan aset serta sistem pas keselamatan (Unified Security Access Control System-USACS) di peringkat jabatan/daerah dan agensi di Sarawak.
  5. Menjalankan latihan pengawal peribadi untuk keselamatan Menteri-Menteri.
  6. Membantu dalam penguatkuasaan undang-undang negeri.
  7. Membantu Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) dalam memantau dan penyediaan laporan bencana kepada stakeholders.

Unit Keselamatan Dan Penguatkuasaan Negeri (UKPN) merupakan salah satu unit di dalam Jabatan Ketua Menteri. Sebelum ini, unit ini dikenali sebagai Unit Keselamatan Negeri. 

Unit Keselamatan Negeri (UKN) di Jabatan Ketua Menteri telah diwujudkan pada 15 November 2002 melalui penyerapan keanggotaan kakitangan keselamatan yang sedia ada di Unit Pentadbiran pada masa tersebut. Ketika itu, peranan unit ini merangkumi aspek keselamatan Sosial, Ekonomi, Politik, Alam Sekitar dan Keselamatan Perlindungan bangunan-bangunan Kerajaan Negeri Sarawak.

Dalam tempoh 2002 – 2016, fungsi-fungsi di atas tidak dapat dilaksanakan sepenuhnya atas sebab kekurangan keanggotaan dan atas persetujuan Kerajaan Negeri, UKN telah memulakan usaha pengstrukturan semula pada bulan Ogos 2016.

Tujuan penstrukturan semula ini adalah untuk memantapkan lagi kolaborasi dengan agensi-agensi penguatkuasa Negeri dan Persekutuan  terutamanya berkaitan dengan penguatkuasaan dan menjalankan operasi secara bersepadu.

Penstrukturan semula UKN telah diluluskan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) pada 22 Jun 2017 dengan nama baharu iaitu Unit Keselamatan dan Penguatkuasaan Negeri (UKPN).

Fungsi UKPN yang lebih meluas serta kerjasama rapat dengan agensi-agensi penguatkuasa Negeri dan Persekutuan akan menjadi pemangkin dalam pencapaian visi dan misi UKPN.